Un antreprenor in serie este unul care nu face niciodata lucrurile pe jumatate. Pornirea si trecerea de la o afacere la alta face parte din machiajul sau genetic. In primul rand, exista un antreprenor in serie pur, care interactioneaza cu afaceri fel de fel, lasand in urma o parte echitabila de succese si esecuri.
Un alt tip deantreprenor este fie un antreprenor-manager mai indraznet, fie un antreprenor-manager hibrid (in functie de modul in care alegeti sa il vizualizati), care se ocupa mai mult de o afacere. Dar, ambii sunt identici atunci cand vine vorba de o caracteristica – ei nu stiu niciodata cand (sau poate cuvantul este “cum”) sa se opreasca.
Cei mai multi antreprenori in serie vor marturisi, in ceea ce priveste gestionarea zilnica a mai multor afaceri in curs de desfasurare, ca au fost prea bucurosi sa inceapa. Este destul de dificil de unul singur sa se ocupe de mai multe afaceri in acelasi timp. De aceea unii antreprenori aleg sa-si angjeze o echipa de manageri capabili sa ofere o imagine perfecta personalului “non-managerial”.
Foarte putini antreprenori in serie reusesc sa duca la capat cu brio, pe cont propriu, ceea ce au inceput. Acestia investesc mult timp, energie dar mai ales pasiune.
Un antreprenor nu poate fi de succes daca nu face asta din pasiune si nu este devotat complet muncii sale.
Un antreprenor in serie va sti intotdeauna sa se foloseasca de orice resursa si o va optimiza astfel incat sa-i aduca doar beneficii. Avantajul de a incepe o a doua sau a treia afacere este acela ca primul va poate ajuta sa obtineti un inceput. Aveti resurse, cum ar fi numerar, oameni sau infrastructura IT, de exemplu.
Nu duplicati aceste activitati in intreaga companie – folositi forta dvs. de vanzari existenta pentru a colabora cu clientii, pentru a construi un site de grup, mai degraba decat site-urile individuale ale companiei si combinati functiile administrative, cum ar fi recrutarea si contabilitatea.
Fiecare experienta va va da mai mult curaj si incredere. O istorie anterioara a infiintarii unei companii va crea credibilitatea care este atat de importanta pentru deschiderea unor noi usi.
Fiti pregatit sa mergeti mai departe. Esecul este probabil o parte mai importanta a antreprenoriatului in serie decat succesul. Desi nu va doriti, in caz de esec nu trebuie sa va destabilizati sau sa fiti dezamagit. Dupa cum spun oamenii intelepti esecul, mai ales cu o marja mica, se dovedeste a fi un motivator deosebit, iar antreprenorii in serie trebuie sa invete sa accepte riscul mai ridicat asociat cu functionarea mai multor companii. Insa un antreprenor in serie serios si devotat nu va renunta niciodata, ci se va ridica ori de cate ori va fi nevoie.